Verlengen termijn garantieverklaring voor bestaande WGA eigenrisicodragers

Per 1 januari 2017 wordt de WGA-vast en WGA-flex samengevoegd naar WGA-totaal. Werkgevers dienen voor het eigenrisicodragerschap WGA via een garantsteller een garantieverklaring te leveren aan de Belastingdienst waardoor alle financiële verplichtingen geborgd zijn. Bestaande eigenrsicodragers WGA hebben, veelal via een verzekeraar, een garantieverklaring afgegeven voor het WGA-vast gedeelte. Per 1 januari 2017 moeten alle werkgevers die eigenrisicodrager willen worden óf blijven een garantieverklaring afgeven voor het totale WGA risico. Op grond van art. 40 WFSV (Wet Financiering Sociale Verzekeringen) moet een garantieverklaring uiterlijk 13 weken voor de ingangsdatum worden ingediend. Als we kijken naar 1 januari 2017 dan moet er voor 1 oktober 2016 een garantieverklaring ingediend worden om eigenrisicodragen te worden of te blijven voor de WGA.

Werkgevers die reeds eigenrisicodrager voor de WGA zijn ervaren de termijn omtrent besluitvorming als "lastig" en erg kort. Dit komt onder andere omdat de publieke parameters pas rond 1 september bekend gemaakt zullen worden. Vandaar dat minister Assher op 29 april 2016 heeft aangekondigd te onderzoeken of er uitvoeringstechnisch bij de Belastingdienst en het UWV geen bezwaren zijn tegen verlenging van de termijn tot indienen van de garantieverklaring. De Belastingdienst en het UWV hebben aangegeven geen bezwaren te hebben waarop de minister vervolgens op 27 mei 2017 heeft aangegeven de verlenging met terugwerkende kracht in de wetgeving vast te leggen.

 

Bestaande eigenrisicodragers WGA

Het verlengen van de termijn tot indienen van de garantieverklaring voor de WGA geldt alleen voor werkgevers die reeds eigenrisicodrager zijn. Dit betekent dat werkgevers die vanuit het publieke bestel een besluit willen nemen om eigenrisicodrager te worden gehouden zijn aan de termijn zoals in de wet omschreven. Deze werkgevers moeten vóór 1 oktober 2016 een aanvraag inclusief de garantieverklaring indienen bij de Belastingdienst.

 

Verzekeraars en adviseurs

Momenteel is het signaal dat de meeste verzekeraars zullen overgaan tot een verplichte combinatie tussen WGA en Ziektewet (ZW) eigenrisicodragerschap. Mocht een werkgever reeds eigenrisicodrager voor de WGA zijn en overwegen eigenrisicodrager voor de ZW te willen worden dan geldt in ieder geval voor het ZW gedeelte dat er voor 1 oktober 2016 een besluit genomen dient te zijn. De adviseur in kwestie dient rekening te houden met de van toepassing zijnde termijnen. Ook over de houding en spelregels die verzekeraars hieromtrent zullen innemen is het nog even afwachten totdat daadwerkelijk de premies en verlengingsvoorstellen los gaan komen. Dat zal naar alle verwachting de komende weken langzaam gaan gebeuren. Voor de adviseur in kwestie van belang om de termijnen en de spelregels goed in acht te blijven houden voor de werkgevers.


Het belooft in ieder geval een interessante zomer te gaan worden.

 

Bron: Rijksoverheid.nl - https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/05/27/kamerbrief-verlenging-garantieverklaring-eigenrisicodragers-wga

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.