Blog: overspannen presteren

Vorige week schreven we nog een blog met de titel “laatste kwartier” over de overspannenheid die bij verzekeraars heerst in de levering van (verlengings) voorstellen. Deze week willen we een aantal praktijkervaringen van de laatste tijd met jullie delen. Hieruit blijkt dat je altijd scherp moet blijven in dit vak en niks zomaar kan aannemen. Vooral nu omdat de route van samenvoeging van de WGA zijn absolute hoogtepunt zal bereiken in december.

Daarom vandaag een voorbeeld uit de praktijk.
Een bedrijf, eigenrisicodrager voor de WGA, vraagt een offerte aan bij diverse verzekeraars. Dit bedrijf moet in verband met de samenvoeging van de WGA Vast en Flex vóór 1 januari 2017 een afweging met betrekking tot eigenrisicodragen hebben gemaakt. Alle benodigde stukken zoals het Adfiz formulier, WHK beschikkingen, etc, worden aangeleverd zodat de verzekeraars voorstellen WGA eigenrisicodragen kunnen afgeven.


Dit bedrijf heeft een gemiddeld schadeprofiel. Dat betekent dat er geen vreemde afwijkingen zijn ten opzichte van sectorgemiddelden. De loonsom bedraagt EUR 5.000.000,- en men is sinds 2007 eigenrisicodrager voor de WGA. Verder geen bijzondere zaken. Een doorberekening leerde ons dat binnen het publieke bestel per 2017 een WGA premie te verwachten valt van 0,82%. Daarnaast is de uitdrukkelijke voorkeur van dit bedrijf om privaat te continueren omdat dit past binnen de visie en ingezette strategie. Men houdt graag zelf de touwtjes in handen en is zeer (risico) bewust bezig met duurzame inzetbaarheid.


Wat allereerst opvalt is dat de reactietijd van verzekeraars - erg - lang is. In dit geval bleef het zeker drie weken stil aan de zijde van verzekeraars. En dit terwijl bij aanvraag van de voorstellen gevraagd was te informeren over de verwachte duur van levering. Ook nabellen leverde geen directe resultaten op maar wel een bevestiging dat een van de aangeschreven verzekeraars de ingezonden documenten niet had ontvangen. Ondanks verzending en bevestiging van ontvangst was er toch iets misgegaan. Deze verzekeraar hebben we netjes weer alles opnieuw toegezonden.


Uiteindelijke duurde het ruim 30 dagen (!) voordat er een eerste reactie van verzekeraar A binnenkwam. Helaas was de reactie niet positief gestemd. Geen voorstel WGA eigenrisicodragen maar een afwijzing. Dit bedrijf was niet actief in een van de sectoren waar deze verzekeraar A graag voor offreert gezien de geleden verliezen vanuit het verleden.


Toen kwam er een voorstel van verzekeraar B binnen. Eindelijk een voorstel dus gelijk controleren of de uitgangspunten correct in de offerte waren weergegeven. Helaas, waar de eerste verzekeraar een afwijzing had verzonden op basis van selectieve voorkeur, heeft deze verzekeraar een verkeerde sectorindeling gebruikt. Een telefoontje met verzekeraar B bevestigde dat. Reactie van de verzekeraar: “Ow vervelend beste klant, maar als we de correcte indeling gebruiken kunnen we helaas geen voorstel afgeven.” Dat was afwijzing twee. Nog steeds niks om concreet in de analyse en onderzoek mee te nemen. En dat terwijl de tijd gewoon doortikt...

Toen kwam verzekeraar C binnen met een voorstel. Deze verzekeraar C maakt een splitsing tussen vast en flex personeel en bij controle van het voorstel bleek dat alle gebruikte elementen klopte. Zodoende hadden we binnen een maand toch al een concreet voorstel. Voor dit bedrijf een kwam de totale premie uit op 1,45% (totaalpremie gedeeld door loonsom).


Het verlengingsvoorstel van de huidige verzekeraar D had het bedrijf helaas (ook) nog steeds niet ontvangen. Een telefoontje leerde dat verzekeraar D geen offerte kon afgeven. Dit ondanks dat dit bedrijf al jaren bij verzekeraar D verzekert is voor het WGA risico. Nee, de acceptatie afdeling van verzekeraar D had geen idee van het schadeprofiel van het bedrijf. Er moest een nieuwe afweging gemaakt worden op basis van het Adfiz formulier, etc. Vreemd, men zou toch mogen verwachten dat juist deze verzekeraar D alle gegevens beschikbaar heeft. Nee dus!
Ook een telefoontje met de “schadeafdeling” leert dat men niet met zekerheid een beeld kan geven van de instroom WGA c.q. Langdurig zieken, etc. En dat ondanks het feit dat juist verzekeraar D strenge voorwaarden richting relaties hanteert met betrekking tot correcte en tijdige inzending van langdurige zieken, WIA beschikkingen en andere op ERD uitvoering betrekking hebbende zaken. Met enige verbazing zijn de gevraagde stukken na-gezonden en binnen een week reactie! Helaas... Verzekeraar D verhoogd de premie van 0,65% naar 1,85% per 1 januari 2017 in verband met - zoals men aangaf - samenvoeging van de WGA Vast en Flex, de sectorindeling past niet meer - volledig - in het acceptatiebeleid en er werd een verkapte premiestijging van +/- 10 procent meegenomen. Dit laatste in verband met een vergeten premie aanpassing omdat de AOW leeftijd stijgt. Dit is toch wel een érg groot verschil in vergelijk met de publieke premie. Dit verschil bedraagt forse 1,03% oftewel EUR 51.500,- aan premiestijging per 2017.


Tot slot kwam 5 weken na aanvraag verzekeraar E met een verlengingsvoorstel. In het voorstel was een premie opgenomen van 1,65% en klopte alle voor de offerte relevante gegevens. Nog geen 10 minuten laten weer een mail met schijnbaar dezelfde voorstel van verzekeraar E. Nou ja, men zal de eerste mail wel per ongeluk opnieuw hebben verzonden was de eerste gedachte. Niet dus! In de tweede mail staat een premie vermeld van 0,74%, een verschil van 0,91% oftewel EUR 45.500,- in euro’s! Aan de telefoon kon men niet uitleggen waar het verschil zou kunnen zitten dus werden we een dag later teruggebeld. Ook hier was er iets misgegaan met de sector / SBBI code en daardoor een foutief voorstel afgegeven. Helaas voor dit bedrijf zou het voorstel met een premie van 1,65% de enige juiste moeten zijn. Bemiddeling met verzekeraar E leverde coulancehalve een korting van 20% op waardoor het uiteindelijke voorstel uitkwam op 1,32%.


Samengevat levert een totaaloverzicht van de premies het volgende plaatje op:

Naam Loonsom Premie-%   Premie in EUR      Opmerking
UWV EUR 5.000.000,- 0,82% EUR 41.000,- Prognose 2017
Verzekeraar A - - - Geen voorstel
Verzekeraar B - - - Geen voorstel
Verzekeraar C        EUR 5.000.000,- 1,45% EUR 72.500,-  
Verzekeraar D EUR 5.000.000,- 0,65% EUR 32.500,- Huidige premie / verzekeraar
Verzekeraar D EUR 5.000.000,- 1,85% EUR 92.500,- Verlengingsvoorstel huidige verzekeraar
Verzekeraar E EUR 5.000.000,- 1,32% EUR 66.000,-  

Let op: in het overzicht is o.a. geen rekening gehouden met onderlinge verschillende loonsom bepalingen.

We hebben met de huidige verzekeraar D een opzegmogelijkheid afgesproken tot 15 december aanstaande. Volgende week hebben we de afspraak staan om de resultaten van het onderzoek WGA eigenrisicodragen te bespreken. Teruggang naar het publieke bestel wordt hierin absoluut een serieuze afweging. Alle plussen en minnen zullen tegen elkaar worden weggezet en een definitief advies geformuleerd.

Met deze blog willen we laten zien dat alertheid altijd van belang is en dat alle binnenkomende stukken goed gecontroleerd moeten worden. Dit voorkomt veel ellende op een later moment door bijvoorbeeld sector-aanpassing met premieconsequenties tot opzeggingen aan toe. Opvallend is dat de onderlinge verschillen tussen de verzekeraars erg groot kunnen zijn. Een controle op onderdelen als een sectorindeling zoals in het hierboven beschreven voorbeeld is absoluut noodzakelijk. Als we kijken naar de verzekeraars is het een en ander is te verklaren door de hoge mate van prestatiedruk. Dit werkt slordigheidjes “natuurlijk” in de hand.


Veel succes toegewenst met het afronden van de laatste trajecten!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.