Kamerbrief kabinetsreactie beleidsdoorlichting ZW en WAZO

Op 21 juni 2017 heeft minister Asscher van SZW de Tweede Kamer de beleidstoelichting van art. 6 van de begroting SZW doorgezonden. Deze gaat over de Ziektewet (ZW) en de Wet arbeid en zorg (WAZO). In de beleidsdoorlichting staat de vraag centraal of het gevoerde beleid op grond van de ZW en WAZO doeltreffend is.

Uit de doorlichting ontstaat een globaal beeld over de doelmatigheid en doeltreffendheid van de ZW en WAZO. Vanwege gebrek aan data, informatie en beschikbare onderzoeksgegeven is niet alles wat men graag zou willen weten onderzocht. Men gaat de komende periode aan de slag om een betere doelmatigheid en doeltreffendheid te kunnen waarborgen uit de beschikbare bronnen.

Doelen, verplichtingen en prikkels van de ZW en WAZO

  1. De overheid beschermt werknemers tegen de financiële gevolgen van ziekte en stimuleert hen het werk te hervatten.
  2. De overheid beschermt werknemers tegen de financiële gevolgen van zwangerschap.
  3. Het opleggen van verplichtingen en financiële prikkels aan vangnetters en aan de werkgever bij wie de vangnetter in dienst was toen hij ziek werd.

Het is voor SZW lastig vast te stellen of deze verplichtingen en prikkels doeltreffend zijn. Dit vanwege diverse redenen zoals het ontbreken van een controlegroep of omdat maatregelen lastig in hun isolement zijn te meten. Daarom vallen er dan ook geen harde uitspraken over doelmatigheid en doeltreffendheid te doen. Wel blijkt uit onderzoek onder vangnetters die meer dan een half jaar ziek waren, dat twee derde van hen weet dat er re-integratieverplichtingen zijn verbonden aan de ZW-uitkering.


Volgens SZW heeft, als onderdeel van de Wet Bezava, de eerstejaars ZW-beoordeling wel het beoogde doel bereikt. Deze beoordeling heeft bij eindedienstverbanders, uitzendkrachten en WW-gerechtigden tot een snellere uitstroom uit de ZW geleid. Ongeveer 30% van de vangnetters stroomt na dertien maanden de ZW uit als gevolg van die eerstejaars ZW-beoordeling.

Uitkeringen ZW en WAZO in 2016

  • 221.566 ZW-uitkeringen toegekend en de totale uitgaven voor de ZW bedroegen circa € 1,5 miljard
  • 139.752 WAZO-uitkeringen toegekend en de totale uitgaven voor de WAZO bedroegen circa € 1,1 miljard

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:

Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Meer weten over de ZW en WAZO?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.