Convenant Re-integratie Faillissement UWV en Verbond

Op 11 december 2017 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid W. Koolmees de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitvoering van re-integratie bij faillissement van een werkgever die WGA-eigenrisicodrager is.

Tijdens de Kamerbehandeling Wet verbetering hybride markt WGA van 17 maart 2016 is een motie van het lid Schut-Welkzijn aangenomen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opriep om in overleg met verzekeraars, UWV en de Belastingdienst te regelen dat de uitvoering van de re-integratie door verzekeraars wordt gecontinueerd, bij faillissement van een werkgever die eigenrisicodrager voor de WGA is.

Aanleiding convenant UWV en Verbond van Verzekeraars:

  • Bij faillissement, bedrijfsbeëindiging of einde van werkgeverschap van een WGA-eigenrisicodrager draagt de garantsteller (een bank of verzekeraar) de financiële lasten van de WGA-uitkering;
  • De re-integratieverantwoordelijkheid voor WGA-gerechtigden ligt echter vanaf het moment van faillissement, bedrijfsbeëindiging of einde werkgeverschap bij het UWV.


Motie:

De motie van het lid Schut-Welzijn heeft als insteek dat bij faillissement van een werkgever die WGA-eigenrisicodrager is, de uitvoering van de re-integratie activiteiten door de verzekeraar kan worden voortgezet.

Lees ook: Route naar 2017: WGA-update d.d. 22 maart 2016


Inhoud convenant re-integratietrajecten

  • Convenant wordt gesloten tussen Verbond van Verzekeraars, UWV en SZW;
  • Convenant heeft betrekking op re-integratietrajecten van werknemers die werkzaam zijn bij een WGA-eigenrisicodrager die failliet is gegaan;
  • Convenant is afgestemd met OVAL als brancheorganisatie;
  • Re-integratietrajecten die reeds gestart of voorzien zijn kunnen bij faillissement doorlopen;
  • Een verzekeraar kan binnen 6 maanden melding maken van een reeds lopende re-integratietraject bij het UWV;
  • Ook een reeds voorziene, maar niet gestarte re-integratietraject, kan binnen 6 maanden bij het UWV worden gemeld.


Akkoord WGA-gerechtigde
In het convenant is vastgelegd dat de verzekeraar een akkoord van de WGA-gerechtigde dient te overleggen aan het UWV. Ook kan de WGA-gerechtigde te allen tijde aangeven te willen stoppen met het re-integratietraject. Na het stoppen van het re-integratietraject zal het UWV de re-integratie verder oppakken. Het convenant tast geen rechten van de WGA-gerechtigde aan.


Inwerkingtreding

Het convenant zal per 1 januari 2018 in werking treden voor onbepaalde tijd.


Evaluatie

Een eerste evaluatie vindt plaats een jaar na ingang en wordt vervolgens om de twee jaar geëvalueerd.

Bron: Rijksoverheid.nl


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn