Beleidsdoorlichting art. 6 begroting SZW

Minister Koolmees (SZW) heeft de Tweede Kamer de antwoorden op de vragen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met betrekking tot de beleidsdoorlichting van artikel 6 van de begroting SZW (Ziektewet en WAZO), op 10 januari 2018 toegezonden. Hierin is een inhoudelijke reactie terug te vinden zoals toegezegd op 21 juni 2017. Daarnaast geeft minister Koolmees aan gehoor te geven aan de aanbeveling om met de verbeteringen aan de slag te gaan.

Hier beneden een aantal interessante passages uit de vragen en antwoorden die in de kamerbrief zijn terug te vinden:

Vragen:
Welke aanpassingen van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet Bezava) zijn te verwachten en op welke termijn? Welke rol spelen de uitkomsten van deze beleidsdoorlichting in uw verdere beleid, in het geval dat het beleid niet zal worden aangepast?

Antwoorden:
De beleidsdoorlichting geeft geen aanleiding om wijzigingen aan te brengen in de Wet Bezava. Het nog te vroeg om een definitief oordeel te kunnen geven over de doeltreffendheid van de daarin opgenomen maatregelen.

De premiedifferentiatie heeft ten aanzien van uitzendkrachten zijn doel bereikt, dat wil zeggen dat uitzendkrachten van (middel)grote bedrijven door de premiedifferentiatie significant sneller de ZW uitstromen dan uitzendkrachten van kleine bedrijven. Of de premiedifferentiatie ook zijn doel heeft bereikt ten aanzien van eindedienstverbanders kan helaas niet worden vastgesteld. Dat komt doordat de gemiddelde duur van de loondoorbetalingsperiode (de periode dat de werkgever het loon moet doorbetalen voordat het recht op ziekengeld ingaat) vanaf 2014 is gedaald. Daardoor is de instroom in de ZW en de uitstroom uit de ZW van eindedienstverbanders toegenomen.

De eerstejaars ZW-beoordeling heeft het beoogde doel bereikt in de zin dat de uitstroom uit de ZW van uitzendkrachten, eindedienstverbanders en WWgerechtigden daardoor significant is toegenomen na dertien maanden ziekte. Ongeveer een derde van deze uitstromers is één jaar daarna aan het werk. Omdat nog geen definitief oordeel over de doeltreffendheid van de maatregelen in de Wet Bezava kan worden gegeven, is besloten om de vinger aan de pols te houden. Daarom wordt de jaarlijkse monitor van het UWV over de ontwikkelingen in de ZW vooralsnog voortgezet.

Vraag:
Hoe vaak is door het UWV een sanctie opgelegd over de periode 2010–2016 als gevolg van het niet nakomen van afspraken door een vangnetter?

Antwoord:
Veel voorkomende redenen om een waarschuwing, maatregel of boete op te leggen zijn:

  • een te late ziekmelding
  • het te laat insturen van gegevens (bijvoorbeeld inkomsten)
  • de benadelingshandeling; deze wordt vooral bij eindedienstverbanders opgelegd. Er is sprake van een benadelingshandeling als de werknemer zonder goede reden instemt met beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst op het moment dat hij arbeidsongeschikt is (er geldt dan een ontslagverbod) of zich onvoldoende verzet tegen ontslag door de werkgever
  • het niet verschijnen op het spreekuur of bij controle
  • het niet naleven van de controlevoorschriften

Vraag:
Hoe verhoudt de mate van ziekteverzuim bij werkgevers die eigenrisicodrager zijn zich tot werkgevers die dat niet zijn?

Antwoord:
De verzuimpercentages van vangnetters bij eigenrisicodragers zijn niet bekend.

Vraag:
Hoe staat het met de algemene verzuimcijfers? Zijn die gevoelig voor conjunctuur?

Antwoord:
Het is een bekend empirisch fenomeen dat er een procyclisch verband bestaat tussen het ziekteverzuim en de economische conjunctuur. Uit een onderzoek van het CPB uit 2005 blijkt dat een daling (stijging) van de werkloosheid met 1%-punt leidt tot een stijging (daling) van het ziekteverzuim met 0,25%-punt.

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Vragen over de BeZaVa en eigenrisicodragen?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.