Update: vergoeding transitievergoeding

Op basis van kamervragen van de SP op 25 januari 2018 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Koolmees op 19 februari 2018 de kamer van antwoorden voorzien.

Tijdspad
Het wetsvoorstel dat voorziet in maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid is in behandeling genomen. Tevens is de regeling, in samenspraak met het UWV, verder uitgewerkt en is het UWV tevens gevraagd een uitvoeringstoets uit te brengen. Medio maart 2018 wordt deze verwacht.

De minister streeft om de maatregel per 1 januari 2020 in werking te laten treden. Het zal dus nog even duren alvorens betreffende maatregel zal worden ingevoerd. De datum is onder voorbehoud en afhankelijk van de uitvoeringstoets die het UWV uitvoert met de vraag of het UWV in staat is om de compensatie van de transitievergoeding uit te voeren.

Inhoud wetsvoorstel (kamerstuk 34 699
In het wetsvoorstel wordt geprobeerd werkgevers tegemoet te komen voor:

  1. De hoge kosten die werkgevers hebben in verband met langdurig arbeidsongeschikte werknemers als over de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen
  2. Er wordt een vergoedingsregeling voor werkgevers van langdurig arbeidsongeschikte werknemers voorgesteld
  3. Tevens wordt er voorgesteld dat bij ontslag om bedrijfseconomische redenen geen transitievergoeding meer is verschuldigd indien in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of regeling namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan voorzieningen zijn getroffen om werkloosheid te beperken of voorzien wordt in een redelijke vergoeding

In dit verdere bericht zullen wij ons beperken tot de transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid.

Introductie transitievergoeding
Sinds 1 juli 2015, met de introductie van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), is de werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen bij opzegging of ontbinding van een arbeidsovereenkomst op zijn initiatief. De transitievergoeding is met de introductie van de WWZ óók van toepassing wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd na de 104 weken van loondoorbetalingsplicht van de werkgever. Veel werkgevers hebben veel moeite met deze regeling omdat deze transitievergoeding bovenop de verplichte loondoorbetaling van 104 weken komt.

De vergoedingsregeling
Het wetsvoorstel voorziet dat de kosten van de transitievergoeding niet meer voor rekening komen voor de individuele werkgever. Het UWV zal een vergoeding aan de werkgever gaan verstrekken voor de kosten van de transitievergoeding. Deze vergoeding zal dan worden gefinancierd uit het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf). Hierdoor worden de kosten van de vergoeding verdeeld over álle werkgevers die bijdragen aan het Awf. Het voorstel is om deze met terugwerkende kracht ingang te laten verleden tot 1 juli 2015, de introductiedatum van de WWZ.

Slaapdienstverbanden
In de huidige praktijk van alle dag komt het regelmaat voor dat werkgevers werknemers die recht hebben op een transitievergoeding na de loondoorbetalingsplicht in dienst worden gehouden. De Arbeidsovereenkomst wordt feitelijk niet beëindigd omdat werkgevers bang zijn op te moeten draaien voor transitievergoedingen. Ook hierin voorziet het wetsvoorstel door aan te geven dat de vergoeding alleen berekend wordt tot het moment dat de loondoorbetalingsplicht eindigt. Indien er hier wordt gekozen voor een "slaapdienstverband" zal de werkgever over betreffende jaren geen extra vergoeding ontvangen. De werknemer bouwt echter wel door in de opbouw van de transitievergoeding. Dit betekent dat het kan voorkomen dat werkgever over een bepaald gedeelte van de transitievergoeding geen vergoeding zullen ontvangen. Aan de "slaapdienstverbanden" kleeft dan een extra financieel risico voor de werkgever.

Ontwikkeling
We zullen de ontwikkelingen hieromtrent blijven volgen.

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.