Kennisverslag langdurig zieke medewerkers UKV-2018-7

In deze publicatie van het UWV wordt getracht antwoord te geven op vragen met betrekking tot langdurig zieken, langer dan 42 weken. Ten eerste wordt aangegeven dat er geen betrouwbare statistiek beschikbaar is over langdurig verzuim vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS hanteert momenteel slechts twee beperkte statistieken waarop we verder niet in zullen gaan. Er wordt verkend of er verzuiminzicht kan worden geproduceerd over de hele verzuimperiode van 2 jaar. Maar zover is het CBS op dit moment nog niet.

Statistiek van het UWV
Kan het UWV wel een betrouwbaar statistiek geven over de verzuimperiode van 2 jaar? Het UWV heeft veel statistiek beschikbaar van mensen die bijvoorbeeld een beroep doen op de Ziektewet. Bij de loondoorbetalingsplicht van werkgevers heeft het UWV veel minder inzicht omdat werkgevers voor week 42 een melding bij het UWV moeten doen. Toch heeft het UWV geprobeerd om op basis van deze 42-weeks-meldingen statistiek te vormen voor monitordoeleinden.

Grootste stijging van verzuim
De grootste stijging van langdurig zieken vond plaats in 2014 - 2015 en zodoende is het dus relatief eenvoudig te verklaren dat er een jaar later meer WIA-instroom zou plaatsvinden. Grote werkgevers hebben meer te maken met langdurig verzuim dan kleine werkgevers (< 25 werknemers). Daarnaast heeft 96% van de langdurig zieken een vast contract. Bij kleine werkgevers is het percentage langdurig zieken gestegen van 1,0% in 2013 naar 1,2% in 2016. Bij grote werkgevers is het percentage langdurig zieken gestegen van 1,3% in 2013 naar 1,8% in 2016. Hierbij is dus te zien dat het langdurig verzuim bij grote werkgevers harder is toegenomen dan bij kleine werkgevers.

Leeftijd en verzuim
In de publicatie van het UWV is tevens te zien dat 39% van de langdurig zieken, over de periode 2012 – 2016, jonger is dan 45 jaar en 61% ouder dan 45 jaar. De gemiddelde leeftijd van de langdurig zieken is 47 jaar. De stijging van langdurig zieken is het meest toegenomen in de leeftijdsgroep 60 – 65 jarigen. Hier steeg het aantal langdurig zieken fors van 4.800 in 2012 naar 11.200 in 2016. Overigens is het aantal werknemers dat zonder ziekte en arbeidsongeschiktheid de pensioengerechtigde leeftijd behaald al jaren stabiel.

Bedrijfstakken
Ook wordt er gekeken naar bedrijfstakken met de meeste langdurig zieken. Dit zijn de sectoren zorg & welzijn en de bouw. Dit komt doordat over de beschouwingsperiode van de publicatie het aantal werknemers juist in deze sectoren afnam. Bij de uitzendbedrijven en overige bedrijf en beroep daalt het aantal langdurig zieken juist.

WIA-aanvragen
Het aantal WIA-aanvragen over de periode 2012 – 2014 is constant bij zowel de kleine als de grote werkgevers. Naarmate werknemers ouder worden stijgt het aantal WIA-aanvragen. Bij kleine bedrijven is deze stijging sterker dan grote bedrijven en ook vragen meer mannen dan vrouwen een WIA-uitkering aan bij kleine bedrijven. Bij grote bedrijven wordt er geen sekseverschil aangegeven.

Onvolledig
Tot slot wordt in de publicatie een kanttekening gemaakt dat de registratie van 42-weeks-meldingen vaak onvolledig is. Daarom heeft het UWV een aantal aannames moeten doen om informatie te vullen.

De publicatie geeft in ieder geval een inkijk in de ontwikkeling met betrekking tot de 42-weeks-meldingen en mogelijke gevolgen voor de WIA-instroom. Hopelijk lukt het om voor de toekomst publicaties te verkrijgen die specifieker op verzuim en WIA risico’s kunnen ingaan. Daarnaast zou het fijn zijn als het CBS, of ander overheid gerelateerde instantie, in de nabije toekomst in staat zou zijn om gespecificeerde publicaties uit te brengen.

Bron: UWV

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.