Bereidheid v.s. arbeidsparticipatie

Bereidheid v.s. arbeidsparticipatie

Wat zegt het UWV kennisverslag 2014-2 over:

Arbeidsmarkt en arbeidsparticipatie:
Kabinet en sociale partners hebben afgesproken in het sociaal akkoord van 2013 dat werkgevers duizenden banen extra voor arbeidsgehandicapten gaan creëren. Wanneer afgesproken aantallen niet zullen worden behaald wil het kabinet een quotum regeling invoeren. Dit zou tot extra lasten voor de werkgevers kunnen leiden omdat hierin staat bepaald dat minimaal 5% van de arbeidsbezetting van bedrijven met 25 medewerkers of meer uit arbeidsbeperkten moet bestaan. Hierbij zou het gaan om een boeteregeling waarbij er sprake is van € 5.000,- boete per jaar per persoon bij niet aan de 5% eis. Er gaan momenteel zelfs geluiden dat het bedrag van € 5.000,- te laag zou zijn. Wordt dus vervolgd.

Als er gekeken wordt naar de bereidheid van bedrijven zonder arbeidsbeperkten om arbeidsbeperkten in dienst te nemen dan zien we de volgende getallen:

Bedrijfsgrootte (aantal medewerkers) 2-19 20-99 100+ Totaal
Ja 35% 43% 52% 35%
Nee/ weet niet 65% 57% 48% 65% *

* waarvan 9% weet niet

Van de bedrijven met 20-100 medewerkers heeft circa 45% aan arbeidsgehandicapte in dienst. Voor de 100+ bedrijven is dit aandeel 85%.
Als er gekeken wordt naar de bedrijfstakken dan zien we dat de meeste bereidheid te vinden is binnen het openbaar bestuur. De sector openbaar bestuur is 2 maal vaker dan gemiddeld bereid zijn om extra maatregelen te treffen voor een arbeidsbeperkte. De minste bereidheid is terug te vinden in de horeca, minder dan de helft van het bedrijfstakgemiddelde.

Grote bedrijven hebben over het algemeen een grotere bereidheid tot aanpassingen. De bereidheid moet wel worden gevolgd door actie!

UWV kennisverslag 2014-2 lezen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.