Einde van het vervangingsfonds!

Het vervangingsfonds, opgericht in 1992 voor primair en voortgezet onderwijs en sinds 10 jaar alleen voor het primair onderwijs, wordt op termijn beëindigd. Dit voornemen is terug te lezen de kamerbrief “Toekomst Vervangingsfonds en Participatiefonds primair onderwijs” welke op 6 november 2018 is gepubliceerd.

Al in het regeerakkoord van 2012 werd er al gesproken over de wenselijk om het vervangingsfonds aan te passen en te moderniseren. Sinds 2013 kan er gekozen worden om geheel of gedeeltelijk de financiële risico’s van vervanging zelf te dragen. De toenmalige staatssecretaris Dekker van OCW had de wettelijke inzet om het vervangingsfonds per 2018 te beëindigen. Dit is tot op heden echter niet gebeurd.
Toekomst vervangingsfonds

De verplichte aansluiting van schoolbesturen vervalt en de ministeriele aanwijzing van het vervangingsfonds als rechtspersoon voor de uitvoering van deze taak wordt ingetrokken. De financiële basis van de wettelijke waarborgtaak wordt steeds kleiner en daarmee de mogelijkheid om het fonds in stand te houden. Het aantal besturen die kiezen voor eigenrisicodragerschap van het vervangingsfonds neemt jaarlijks steeds verder toe. Er wordt aangegeven dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is. Het eigenrisicodragerschap zal verder worden gestimuleerd door:

  • Terugdringen van het ziekteverzuim met een aanhoudend verzuimpercentage van meer dan 6%;
  • Begeleiding bieden aan schoolbesturen met betrekking tot het eigenrisicodragerschap;
  • Het ontwikkelen van een tijdelijk vangnet voor schoolbesturen die buiten hun toedoen na opheffing van het vervangingsfonds in de financiële problemen dreigen te komen.

Er wordt geen definitief moment aangegeven waarop het vervangingsfonds definitief zal worden geëindigd. Dit zal nog worden vastgesteld. Zodra er een definitieve datum bekend is zullen wij hierover informeren.

Feiten vervangingsfonds:
Per juli 2018 is 52,8% van de schoolbesturen eigenrisicodrager voor het vervangingsfonds. In de periode 2014-2017 is de jaaromvang van door het vervangingsfonds toegekende vervangingskosten afgenomen van € 260 miljoen naar circa € 101 miljoen. Het gemiddelde ziekteverzuim bij eigenrisicodragers is in het jaar 2017 een procentpunt lager, 5,7% versus 6,7%. Op dit moment blijven schoolbesturen met een gemiddeld hoger ziekteverzuim en dito vervangingskosten achter in het vervangingsfonds.

Bron: Rijksoverheid.nl 

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?

 

Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.