Artikel 25 lid 1 n(iet bekend) WOR

In de praktijk van alle dag is het inmiddels wel algemeen bekend dat bij een onderzoek ZW- en/of WGA-eigenrisicodragen artikel 25 en/of 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) van toepassing is. Het betreft het advies- en instemmingsrecht waarbij art. 25 lid 1 sub m WOR voorschrijft dat er adviesrecht is met betrekking tot ZW- en/of WGA-eigenrisicodragen en art 27 lid 1 sub d WOR voorschrijft dat er sprake is van instemmingsrecht bij een voornemen tot vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het verzuim of het re-integratiebeleid. 

Los van de praktische discussies over het advies en/of toe te passen instemmingsrecht is er nog een belangrijk artikel dat van belang is in dergelijke trajecten. Veelal wordt er in een adviesgesprek met relatie bepaald wanneer een ondernemingsraad wordt geïnformeerd over het mogelijk voornemen tot WGA-eigenrisicodragen. Dit betreft het relatief onbekende artikel 27 lid1 sub n die duidelijkheid geeft over wanneer een ondernemingsraad geïnformeerd dient te worden.

In dit artikel is beschreven dat de ondernemingsraad in de gelegenheid wordt gesteld advies uit te brengen over elk door de werkgever voorgenomen besluit tot het verstrekken en het formuleren van een adviesopdracht aan een deskundige buiten de onderneming betreffende de in artikel 25 lid 1 sub a t/m sub m beschreven aangelegenheden. Dit betekent concreet dat een werkgever bij het verstrekken én het formuleren van (bv) een adviesopdracht van een ERD-onderzoek reeds een advies dient in te winnen bij de ondernemingsraad.

Hoeveel adviseurs houden hier in de praktijk rekening mee? In het adviesgesprek wordt weliswaar gewezen op artikel 25 en/of 27 WOR maar in de opdrachtverstrekking komen dergelijke zaken niet tot nauwelijks aan de orde. Om onnodige vertragingen in adviestrajecten eigenrisicodragen te voorkomen is het advies om op voorhand helder te hebben wat de (wettelijke) verplichtingen zijn. Hierbij kan het geen kwaad om standaard in offerte teksten een bepaling op te nemen inzake artikel 25 lid 1 sub n.

Wenst u meer informatie over de rol van de ondernemingsraad in een adviestraject eigenrisicodragen? Neemt u dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 - 29 12 43 34.

 

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?

 

Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.