Geplande bezuiniging van de WIA van tafel

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag afgesproken met de werknemersorganisaties dat de geplande bezuinigingen op de WIA niet doorgaan. Snellere inzet van terugkeer op de werkvloer van zieke medewerkers, dat is waar werkgevers én werknemers zich voor gaan inzetten.

In het regeerakkoord waren een aantal bezuinigingsmaatregelen opgenomen op het gebied van de WIA. Er zou onder andere:

  • Een aanscherping van het schattingsbesluit plaatsvinden. Dit is de systematiek waarmee bekeken wordt of iemand in aanmerking komt voor een gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering. Afstand nemen van deze maatregel is mogelijk doordat de instroom in de WIA lager wordt door de afspraken over de loondoorbetaling;
  • Een inkomenseis gaan gelden voor mensen met een WGA 80-100. Hiervan wordt afgezien wat betekent dat de aanscherping van de hoogte van de uitkering van tafel is.

Naast afschaffing van bezuinigingsmaatregelen komt er een werkgroep in de Stichting van de Arbeid met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en van het ministerie van SZW. De werkgroep zal onderzoeken hoe de arbeidsparticipatie van volledig- en gedeeltelijk arbeidsongeschikten kan worden verhoogd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de wijze van vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Er zijn echter ook zaken uit het regeerakkoord die gehandhaafd en ondersteund worden, namelijk:

  • Wanneer iemand met een WIA-uitkering aan het werk gaat, wordt hij of zij vijf jaar lang niet her-beoordeeld. Dit zou het voor mensen aantrekkelijker moeten maken om terug te keren naar de werkvloer;
  • Ook wordt een experiment gestart met scholing voor arbeidsongeschikten;
  • En er komt extra geld voor persoonlijke ondersteuning vanuit het UWV.

De bezuinigingsmaatregelen hadden weinig draagvlak onder werkgevers en werknemers waardoor de minister op zoek is gegaan naar alternatieven. Die zijn gevonden door afspraken met werkgevers te maken over de loondoorbetalingsplicht bij ziekte en met werknemers over de WIA. 

Bron: Rijksoverheid

 

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

 

Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?

 

Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.