Werkgever verantwoordelijk voor te lage WIA-uitkering

Via de website Intermediair.nl werd mijn aandacht getrokken door een uitspraak van de Rechtbank Limburg inzake de verantwoordelijk voor de werkgever voor een te lage WIA-uitkering. Deze uitspraak wil ik graag met jullie delen. Hierbeneden het betreffende stuk:

Werkgever verantwoordelijk voor te lage WIA-uitkering

Als je te weinig loon hebt ontvangen, kun je je lage WIA-uitkering verhalen op je werkgever. Advocaat Diana Simons legt uit.

Vaststellen hoogte dagloon bij WIA-uitkering
Een zieke werknemer krijgt in geval van ziekte twee jaar lang het loon doorbetaald van zijn werkgever. Is de werknemer na twee jaar nog ziek, dan kan de werknemer een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Is de werknemer geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan komt hij in aanmerking voor een WIA-uitkering. De hoogte van de WIA-uitkering wordt bepaald aan de hand van het inkomen, het WIA-maandloon. Dit is gebaseerd op het gemiddelde loon in het jaar voorafgaand aan de arbeidsongeschiktheid.

Te weinig loon ontvangen in jaar voor ziekte
Heeft de werknemer te weinig loon van zijn werkgever ontvangen in het jaar voorafgaand aan zijn ziekte, dan heeft dat gevolgen voor de hoogte van zijn WIA-uitkering. Deze valt dan lager uit. Je kunt de werkgever nog aanspreken op nabetaling van het achterstallig loon. Immers, een loonvordering verjaart na vijf jaar. Maar als voor het UWV vaststaat dat de werknemer de werkgever niet heeft aangesproken in het jaar waarin hij recht heeft op het hogere loon, dan staat het dagloon voor de WIA-uitkering vast.
Dat is bijzonder vervelend voor de werknemer, want die te lage WIA-uitkering was gebeurd als de werkgever in het jaar voor zijn ziekte het correcte loon had betaald.

Werkgever verantwoordelijk voor lage uitkering
Uit een uitspraak van de kantonrechter blijkt dat de werknemer dan toch verhaal kan halen bij de werkgever. Hij kan dan niet alleen het achterstallige loon vorderen, maar ook schadevergoeding voor het te lage dagloon waarop de WIA-uitkering is gebaseerd.

Het ging in deze zaak om een werknemer die korte tijd in dienst was bij de werkgever en na twee jaar ziekte een WIA- uitkering aanvraagt bij het UWV. Hij wordt volledig arbeidsongeschikt verklaard en ontvangt een WGA- uitkering die gebaseerd is op zijn dagloon, met toepassing van artikel 6 lid 1 van het Besluit dagloonregels werknemersverzekering. De WIA-uitkering valt erg laag uit, en de werknemer ontdekt dat hij in het jaar voor zijn ziekte te weinig loon heeft ontvangen. Wanneer de werkgever hierop wordt aangesproken, wordt het achterstallig loon alsnog aan werknemer uitbetaald. Het UWV weigert het dagloon aan te passen omdat de werknemer niet getracht heeft het loon te innen in het jaar voorafgaand aan de ziekte.

De Rechtbank Limburg oordeelde op 12 maart 2014 dat de werknemer inderdaad zijn werkgever aansprakelijk kan stellen voor de geleden schade vanwege het te laag ontvangen bedrag aan uitkering. Volgens de rechtbank betreft een dergelijke vordering een schadevergoeding en geen loonvordering. Hoewel de werkgever zich op het standpunt stelt dat er sprake is van rechtsverwerking, is daar volgens de rechtbank geen sprake van nu de werknemer niet heeft laten blijken zijn aanspraak niet geldend te willen maken of de werkgever daardoor in een onredelijke positie brengt.

Het enkele tijdsverloop of het enkel stilzitten levert geen grond op voor rechtsverwerking. Op grond van artikel 6:89 BW is er volgens de rechtbank sprake van causaal verband tussen het te lage loon en het verkrijgen van een te lage uitkering. De werkgever heeft nagelaten aannemelijk te maken dat de geleden uitkeringsschade een andere oorzaak heeft, waardoor de werknemer dus de uitkeringsschade kan verhalen op de werkgever.

Bronvermelding: Diana Simons - Intermediair.nl - juli 2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.