Informatieverstrekking en omgang privacy gevoelige gegevens door het UWV

Nationale Ombudsman – Rapport: klacht over de dienstverlening, informatieverstrekking en omgang privacy gevoelige gegevens door het UWV bij arbeidsongeschikte werkzoekende

Rapportnummer 2014/092

In dit rapport gaat het om een medewerkster die een gedeeltelijke WIA/WGA uitkering van het UWV ontvangt. Op een gegeven moment wordt er een nieuw werkplan opgesteld en het dossier werd overgeheveld naar een externe re-integratie begeleidingsbedrijf. In dit kader zijn een aantal zaken niet goed gegaan. Medewerkster geeft de volgende argumenten aan in een klachten procedure richting het UWV:

  • Gebrekkige dienstverlening en informatieverstrekking door het UWV
  • Verspreiden van vertrouwelijke medische informatie

Betreffende klacht werd door het UWV onvolledig behandeld, er werd immers alleen op het eerste punt ingegaan, en dat ook niet volledig en naar tevredenheid. Tevens werd er geen antwoord gegeven op het tweede punt het verspreiden van vertrouwelijke medische informatie. Omdat na twee pogingen door het UWV meer vragen dan antwoorden werd gegeven heeft werkneemster de klacht bij de Nationale Ombudsman voorgelegd. Haar klacht over de omgang door het UWV met privacy- en medische gevoelige data was in het geheel niet gereageerd.

Het oordeel / conclusie van de Nationale Ombudsman

  • De klacht over de dienstverlening en de informatieverstrekking van het UWV is gegrond wegens schending van het vereiste van goede organisatie
  • De klacht over het delen van (medische) informatie via het werkplein is gegrond wegens het onvoldoende respecteren van het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer *

* Het delen van vertrouwelijke (medische) gegevens werden door de Nationale Ombudsman getoetst aan het vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten van burgers worden gerespecteerd. Het grondrecht hier in geding is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Dit is neergelegd in art. 10 van de Grondwet en art. 8 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Daarin is bepaald dat een inbreuk op ieders recht op respect voor zijn privéleven moet zijn voorzien bij Wet en noodzakelijk moet zijn in een democratische samenleving.

Wat hierin met name centraal staat is dat medische gegevens worden gedeeld met in dit geval een externe re-integratie bureau. In de praktijk gebeurd het vaak dat dossiers worden overgedragen naar andere dienstverleners. Denk bijvoorbeeld eens aan een verzekeraar die een dossier overdraagt naar een externe dienstverlener zoals een ARBO dienst, re-integratiebureau, etc. Om medische gegevens te kunnen delen gelden specifieke regels en dient er rekening te worden gehouden met deze wettelijke regels en kaders. Hier is nog een ontwikkeling waar te nemen op dit vlak. Vooral na de recentelijke problematieken en negatieve berichtgevingen inzake verzuimverzekeraars en ARBO dienstverleners.

Het originele rapport erop naslaan? Dat kan, klik hier.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.