Verzamelwet SZW 2022

Over de verzamelwet is van alles geschreven maar vandaag (14 december 2021) heeft de Eerste Kamer het voorstel als hamerstuk afgedaan (de SGP-fractie is daarbij aantekening verleend).

Stiekem worden er binnen deze verzamelwet toch een aantal zaken binnen de Wet Financiering Sociale Verzekeringen en Wet WIA gewijzigd. Leden van de SGP-fractie hebben (nog) specifiek gevraagd hoe het mogelijk is dat twee wijzigingen met betrekking tot WIA-voorschotten en ziekengeldclaims in de Verzamelwet SZW 2022 zijn opgenomen.

Omdat men van mening is dat er geen substantiële wijziging wordt doorgevoerd zullen betreffende aanpassingen dus van toepassing zijn vanaf 1 januari 2022.

Dit betekent het volgende:
- Er wordt grondslag gecreëerd om verleende WGA-voorschotten te verhalen op de eigenrisicodragende werkgever;
- Beperking tot Ziektewetclaims: het UWV zal het recht op ziekengeld beoordelen totdat het ziekengeld niet meer daadwerkelijk tot uitbetaling kan komen door tijdsverloop;
- Instroom gegevens grote werkgevers UWV wordt afgeschaft;
- Aanpassing binnen de WIA en ZW inzake verstrekking van de medische gegevens (altijd aan gemachtigde i.p.v. werkgevers).

Meer informatie over de verzamelwet SZW 2022 en andere documenten: https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/35897_verzamelwet_szw_2022


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

Laat Classen Consultancy transparant de WHK-controle uitvoeren 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn