Verhoging terugkeerpremie eigenrisicodrager ZW

Let op bij terugkeer naar het publieke bestel UWV als u erover denkt om te stoppen als eigenrisicodrager ZW. Per 1 januari 2024 wordt er geen premiekorting meer gegeven bij terugkeer bij het UWV voor de Ziektewet. Op 8 maart 2022 heeft het UWV hierover bericht.

(Middel)grote werkgevers die eigen risico dragen voor de Ziektewet en overstappen naar het UWV, krijgen momenteel 2 jaar lang een premiekorting. Bij de berekening van de premie kijkt het UWV naar de sectorpremie én een individuele premie. Omdat de individuele premie niet altijd vast te stellen is, rekent het UWV in de eerste 2 jaar de halve sectorpremie als individuele premie.

Dit verandert per 1 januari 2024. Vanaf die datum betalen werkgevers die terugkeren naar het UWV voor de Ziektewet de volledige sectorpremie als individuele premie. Hierdoor valt er een stuk voordeel voor de (middel)grote werkgever weg waarmee rekening gehouden dient te worden in een mogelijke strategische afweging.

Terugkeren kan 2x per jaar op 1 januari en 1 juli. Als een werkgever per 1 januari 2023 voor de Ziektewet terugkeert naar het UWV betekent dit het volgende:

  • Heeft de werkgever zich afgemeld vanaf 1 januari 2022 of 1 juli 2022, dan betaalt de werkgever bij het UWV nog 2 jaar de halve sectorpremie;
  • Meldt de werkgever zich af vanaf 2023? Dan betaalt de werkgever in 2023 minimaal de halve sectorpremie bij het UWV. En vanaf 1 januari 2024 betaalt de werkgever de volledige sectorpremie.

Momenteel staat het volgende beschreven in de publicatie ‘Gedifferentieerde premie WGA en Ziektewet 2022’ inzake terugkeerpremie Ziektewet (UWV):
Voor middelgrote en grote werkgevers wordt eerst de individuele premie berekend op basis van de eigen lasten. Is de individueel berekende premie hoger dan de helft van de sectorale premie, dan is de individueel berekende premie leidend. Voor middelgrote werkgevers wordt deze premie vervolgens op de voor middelgrote werkgevers gebruikelijke wijze gewogen met de sectorale premie. Is de individueel berekende premie lager dan de helft van de sectorale premie, dan is de helft van de sectorale premie leidend. Voor middelgrote werkgevers wordt de halve sectorale premie vervolgens gewogen met de sectorale premie. Voor grote werkgevers vindt geen weging plaats.

Voor het gemak gaan wij ervan uit dat waar nu “de helft van de sectorale premie” weergegeven staat hierboven per 2024 deze woorden vervangen gaan worden door “de volledige sectorpremie”.

Heeft u vragen over eigenrisicodragen of een mogelijke terugkeer naar het UWV? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen:
UWV: https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/verhoging-terugkeerpremie-eigenrisicodrager-zw.aspx
UWV: https://www.uwv.nl/overuwv/Images/gedifferentieerde-premies-wga-en-ziektewet-2022.pdf


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

Laat Classen Consultancy transparant de WHK-controle uitvoeren 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.