Meer bescherming in arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022

Ben jij al bekend met de Europese richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, EU-richtlijn 2019/1152?

Deze treedt per 1 augustus 2022 in werking en hiermee krijgen werknemers meer bescherming in arbeidsvoorwaarden. Betreffende richtlijn zorgt ervoor dat er wijzigingen moeten plaatsvinden in het Burgerlijk Wetboek. In het kort is het doel van de richtlijn als volgt: de arbeidsvoorwaarden voor de werknemer verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en gelijktijdig te zorgen voor aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt.

De richtlijn beschrijft de minimumrechten van iedere werknemer in de Europese Unie. De belangrijkste wijzigingen zijn:

Nevenwerkzaamheden
Een nevenwerkzaamhedenbeding mag alleen nog als er een objectieve rechtvaardigingsgrond (geldige reden) voor is. Een rechtvaardigheidsgrond kan zijn de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten en het naleven van de Arbeidstijdenwetgeving.

Studiekostenbeding
Verplichte opleidingen dienen kosteloos te zijn voor werknemers en zoveel als mogelijk tijdens werktijd worden gevolgd. Voor niet verplichte studies, cursussen en opleiding die niet verplicht zijn, blijft een studiekostenbeding mogelijk.

Arbeidspatroon
Werknemers krijgen het recht om de werkgever te verzoeken om een meer voorspelbaar arbeidspatroon. Deze aanpassing heeft met name gevolgen voor oproepkrachten binnen organisaties.

Informatieverstrekkingsplicht
Er komt een uitgebreidere informatieverstrekkingsplicht aan de werknemer. Denk hierbij het informeren over de plek waar de arbeid wordt verricht, vakantie- en verlofregelingen, procedurele aspecten bij het beëindigen van het dienstverband en de afzonderlijke bestanddelen van het loon zoals een bonus, duur en voorwaarden van de proeftijd en eventueel recht op scholing. Er zullen dus meer onderdelen opgenomen moet worden in de arbeidsovereenkomst en/of bedrijfsreglement.

Wanneer een werknemer zich beroept op een van de onderdelen uit de richtlijn, mogen zij niet om die reden worden ontslagen (extra bescherming werknemers). Ook mag een werknemer hierdoor niet nadelig worden behandeld.

Bron: Tweede Kamer / Memorie van toelichting


Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy:
Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen

Classen Consultancy helpt u bij vragen omtrent de sociale zekerheid 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.