WIA uitkering op goede gronden geweigerd

Uitspraak Centrale Raad van Beroep: WIA uitkering op goede gronden geweigerd

In deze uitspraak gaat het over een appellant die het niet eens is met het besluit van het UWV waarin hem de aangevraagde WIA uitkering wordt geweigerd.

Betreffende appellant ontving een WW uitkering en heeft zich per 10 september 2009 ziek gemeld vanwege psychologische klachten. Per 22 juni 2011 heeft er een aanvraag plaatsgevonden voor de WIA. Het UWV heeft bij besluit van 9 december 2011 geen WIA uitkering toegekend omdat er per 8 september 2011 sprake zou zijn van een < 35% status. Er heeft ter beoordeling van dit besluit een medisch en arbeidskundig onderzoek plaatsgevonden.

Er heeft door appellant een bezwaarschrift procedure tegen het besluit van geen toekenning WIA uitkering plaatsgevonden. Op 14 mei 2012 is het bestreden besluit ongegrond verklaard. De rechtbank is tot dit besluit gekomen omdat er sprake zou zijn van een zorgvuldig verzekeringsgeneeskundig onderzoek. Appellant heeft in beroep nog een rapport overlegd van zijn behandelende GZ psycholoog maar dit maakte de beoordeling niet anders.

Appellant had tevens aangegeven dat er sprake zou moeten zijn van een uren-beperking maar hierin is de rechtbank niet meegegaan. Er wordt geen aanleiding gezien tot raadpleging van een onafhankelijke deskundige. Verder heeft de rechtbank de medische geschiktheid van de geselecteerde functies, als toegelicht door de bezwaar-arbeidsdeskundige in het rapport van 11 juli 2012, onderschreven.

In hoger beroep heeft appellant herhaald dat er doorslaggevende waarde gehecht zou moeten worden aan het rapport van de behandelende psycholoog. Daarnaast werd aangegeven dat appellant de Nederlandse taal niet goed zou beheersen.

De Raad is tot de volgende beoordeling gekomen in deze casus:
De rechtbank heeft met juistheid doorslaggevende betekenis gehecht aan de bevindingen van de door het UWV geraadpleegde deskundige psychiater. Tevens is in 2012 al door de bezwaar-verzekeringsarts aangegeven dat de behandelende psycholoog van appellant niet bevoegd is om medische diagnoses te stellen. Het niet voldoende beheersen van de Nederlandse taal wordt ook niet gevolgd. Dit omdat appellant als zevenjarige naar Nederland is gekomen, in Nederland onderwijs heeft gevolgd en vanaf 1998 heeft gewerkt in Nederland. De stelling inzake taalbeheersing wordt onwaarschijnlijk geacht. Daarnaast had appellant de mogelijkheid de eventuele aanwezigheid van een tolk aan te kaarten. Daarvan is niet gebleken.

Appellant wordt niet gevolgd in zijn stelling dat er sprake zou moeten zijn van een uren-beperking. Overwogen wordt dat niet de subjectieve klachtenbeleving doorslaggevend is, maar objectieve medische bevindingen. De bezwaar-verzekeringsarts heeft terecht het standpunt ingenomen dat uit de beschikbare medische gegevens de noodzaak van een uren-beperking niet kan worden afgeleid.Daarnaast wordt de stelling van appellant in hoger beroep dat de geselecteerde functies niet passen bij de medische gesteldheid van appellant niet gevolgd. De Raad ziet geen aanleiding voor het raadplegen van een deskundige.

Beslissing en conclusie van de Raad:
Er wordt tot een slotsom gekomen door de Raad dat het hoger beroep niet slaagt en dat de aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

Datum publicatie 26 augustus 2014. Uitspraak ECLI:NL:CRVB:2014:2816 d.d. 22 augustus 2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.