Lijken uit de kast...

Soms word ik ingeschakeld om te ondersteunen bij zogenaamde 'lijken uit de kast'. In dit geval gaat het om een WGA dossier die alsnog aan een werkgever wordt toegerekend. Betreffende werkgever is eigen risicodrager voor de WGA en heeft zich ten tijde van het afsluiten van de verzekering laten bijstaan door een lokale - generalistische -  tussenpersoon. Deze lokale tussenpersoon heeft tijdens zijn advies en bemiddeling van betreffende verzekering echter niet gekeken naar het zogenaamde inlooprisico (aantal zieke en WIA dossiers voor ingangsdatum). Dure fout blijkt nu want er wordt alsnog een dossier toegerekend. Dit betreft een dossier waarbij in eerste instantie een WIA < 35% status is afgegeven en later door toename van de klachten alsnog een WGA status toegekend heeft gekregen van het UWV. Daarnaast wordt betreffende dossier pas zeer laat door het UWV aan de werkgever toegerekend. De werkgever in kwestie schakelt zijn accountant in en die stuurt een bezwaar naar het UWV. Het UWV wijst het bezwaar af en dus wendt de accountant zich naar de tussenpersoon met de vraag wie de rekening zal gaan betalen.

Betreffende tussenpersoon probeert middels inschakeling van de verzekeraar het 'probleem' op te lossen. Maar betreffende verzekeraar gooit de deur dicht door te kennen te geven dat het risico niet alsnog verzekerd kan worden. Dit betreft een verzekeraar die met veel moeite overeind is gebleven en ingrijpende keuzes heeft moeten maken inzake de WGA en dan met name het eigen riscodragerschap. Zo blijft het dossier maandenlang ronddwalen en uiteindelijk komt men bij Classen Consultancy terecht. Dit zijn de dossiers die ik als vakliefhebber graag zie, hier kun je echte toegevoegde waarde tonen!

De eerste vraag, mag het UWV een dossier alsnog toerekenen is makkelijk beantwoord. Ja, nee sterker nog, dat MOET het UWV conform bepalingen binnen de WIA. Nu de volgende vraag, is betreffende assurantie tussenpersoon tekort geschoten? Ja. Betreffende assurantietussenpersoon had een onderzoeksplicht voorafgaande aan het advies. Dit is echter niet gebeurd, sterker nog, er is geen enkele vraag gesteld inzake eventuele instroom risico binnen de WIA (ja, ook WIA < 35% & IVA is dan van belang). Dus het lijkt erop dat betreffende assurantietussenpersoon zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan het afstoffen komt. Inmiddels heb ik begrepen dat er voor betreffende werkgever hoop aan de horizon gloort. Het blijkt namelijk dat de huidige werkgever het bedrijf heeft aangekocht en ergens in een clausule heeft bepaald dat wanneer er onvoorziene kosten naar voren komen deze alsnog op de oude eigenaar kunnen worden verhaald. Dat scheelt dat weer voor de huidige eigenaar maar niet voor de adviseur waarschijnlijk…

Toch weer aangetoond dat WGA advisering aan professionals overgelaten dient te worden. Helaas is in het verleden vaak een advies gegeven door generalistisch ingestelde adviseurs en dan vaak alleen nog op basis van een (eventuele) besparing in euro's. Natuurlijk kunnen er fouten worden gemaakt c.q. vervelende openbaringen aan het licht komen op een later tijdstip. Maar veel ellende kan worden beperkt door inschakeling van professionals.

Ik ga mij nog even in dit dossier vastbijten en een fijne zondag toegewenst!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.