Update: vergeten aanpassing dagloonbesluit per 1 juli 2015?

Update 18 september 2015:
De recent vernieuwde regels voor de ww gaan al weer deels op de schop. Minister Asscher (Sociale Zaken) kondigt aan dat hij ongewenste effecten gaat repareren. Hij zal een brief  aan de Tweede Kamer sturen. Hoe een en ander er precies komt uit te zien wordt pas later dit jaar duidelijk bij de behandeling van zijn begroting, maar hij neemt nu voor het eerst stelling door aan te kondigen dat hij het over een andere boeg zal gooien. Tegelijkertijd wil Asscher ook nog andere onbedoelde effecten repareren. Problemen waren er als oude en nieuwe WW-rechten door elkaar heen lopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand een WW-uitkering had op basis van de oude regels, weer aan de slag ging maar opnieuw werkloos is geraakt. Het UWV keerde op basis van de nieuwe ongunstigere situatie uit, maar volgens Asscher wordt dat nu teruggedraaid. Tot juli volgend jaar mag in dit soort gevallen op basis van de oude WW-regeling worden uitgekeerd. Ook voor mensen die na een tijd in de ziektewet in de WW terecht komen, geldt dat zij een gunstigere uitkering zullen ontvangen (Bron: Telegraaf).

Oorspronkelijk bericht:
Terwijl de herfst in Nederland zijn intrede doet. We net Prinsjesdag hebben gehad waarbij, zoals men groots aankondigt, cadeautjes zijn gegeven aan het volk. En de WGA meer dan ooit in de belangstelling staat omtrent de aangekondigde aanpassingen binnen het hybride stelsel. Ga ik geen stukje schrijven over voorgemelde onderwerpen. Hierover wordt al heel veel geschreven, nagepraat en aandacht aan geschonken.


Mijn aandacht viel op een bericht via LinkedIn en, hoewel toeval niet schijnt te bestaan, een casus die ik samen met een vakgenoot vandaag besprak. Hierbij ging het om de berekening van het dagloon. De methodiek van deze berekening is namelijk per 1 jul 2015 in verband met het wijzigen van de WW door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid aangepast. En deze aanpassing kan grote gevolgen hebben voor veel mensen. Toch blijft het erg stil omtrent deze aanpassing. Ik zie nog geen mensenmassa’s staan op het Malieveld in Den Haag en ook de vakbonden, die juist hier hun toegevoegde kunnen tonen voor hun aangesloten leden, blijven relatief stil. En het UWV? Daar is een persbericht uitgegaan op 19 juni 2015 waarin men aangeeft problemen te verwachten bij de uitbetaling van de WW gezien de invoering van de nieuwe regels per 1 juli 2015. Mensen met een WW uitkering moeten namelijk maandelijks gaan doorgeven of toch niet bijverdiensten heeft gehad in betreffende maand. Over de berekening van de grondslag van de uitkering blijft het stil…


Wat is er aangepast?

De hoogte van een WW uitkering wordt berekend over het gemiddelde verdiende loon – gemiddeld - per dag 1. De dagloon wordt berekend op basis van het SV loon dat verdient werd in het jaar voordat men werkloos is geworden. Het totale SV loon van betreffende jaar wordt gedeeld door 261 (het gemiddelde aantal uitkeringsdagen per jaar) 2. Voorheen was het zo dat het dagloon berekend werd door het loon, verdiend in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid, te delen door het aantal gewerkte dagen. Als er bijvoorbeeld niet het hele jaar was gewerkt, telden alleen de daadwerkelijk gewerkte dagen bij de laatste werkgever bij de vaststelling van de hoogte van de uitkering.


Laten we het een en ander verduidelijken middels een voorbeeld:

Stel er wordt in de periode voorafgaand aan de WW € 10.000,- verdient omdat u een half jaar een baan heeft gehad. Niet ondenkbaar bij bijvoorbeeld starters op de arbeidsmarkt of herintreders.

Voorheen werd de WW berekend over het aantal gewerkte dagen  oftewel € 10.000,- / 130 gewerkte dagen = € 79,92 dagloon.

Op basis van de doorgevoerde aanpassingen zou deze berekening uitkomen op: € 10.000,- / 261 (gemiddelde aantal uitkeringsdagen van  een jaar) = € 38,31 dagloon.

Dit betekent concreet een afname in het dagloon van 48% maar ook direct een lagere WW uitkering.

Zoals aangegeven heeft dit met name consequenties voor starters en herintreders op de arbeidsmarkt.

Even los van dit alles hebben we ook nog een groep medewerkers die bijvoorbeeld na een periode van 2 jaar ziekte ontslagen worden door de werkgever en geconfronteerd met de WW. Hoe zit dat dan? Stel een werknemer valt uit. In het eerste jaar krijgt men veelal 100% van het laatstverdiende salaris doorbetaald. In het tweede jaar echter gaat het inkomen vaak achteruit naar – bijvoorbeeld – 70% van het laatstverdiende inkomen. Stel nu dat er ontslag volgt na die twee jaar en een WW uitkering aangevraagd dient te worden. In dat geval zou betreffende werknemer uitkomen op een WW uitkering wat 49% van het oude salaris bedraagt. Ook dit voorbeeld komt in de praktijk nog wel eens een keer voor. Denk maar aan mensen die géén recht hebben op een WIA uitkering (de zogenaamde WIA < 35% categorie) en ontslagen worden. Natuurlijk krijgen deze mensen sinds 1 juli 2015 jongstleden een transitievergoeding vanuit de Wet Werk en Zekerheid maar feit blijft dat er sprake is van een enorme inkomensterugval.

De CNV heeft eerder dit jaar minister Asscher opgeroepen een reparatie door te voeren in de berekening van het dagloon. Echter blijft het erg stil en heeft men nu, mede door de voorgestelde aanpassing van het hybride WGA stelsel, waarschijnlijk andere zaken die meer prioriteit verlangen…


Classen Consultancy zal de berichtgevingen hieromtrent voor u blijven volgen. Feit blijft dat dit het zoveelste voorbeeld van een doorgevoerde aanpassing is waar naar mijn idee meer aandacht aan geschonken had kunnen worden bij invoering van betreffende wetgeving...

Vragen?
Neem contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

1 - https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2015-152.html
2 - http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/achtergrondinformatie-over-de-ww/aanvullende-informatie-bij-de-berekening-van-een-ww-uitkering

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.