Route naar 2017: WGA update

Vandaag, 22 maart 2016, is een belangrijke datum voor iedereen die actief is in de wereld van sociale zekerheid en eigenrisicodragerschap WGA. Er heeft op deze dag namelijk een stemming plaatsgevonden in de Tweede Kamer met betrekking tot wijziging van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet financiering sociale verzekeringen (WFSZ) en enkele andere wetten. Dit tot doel een verbetering van de hybride markt te bewerkstelligen van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (Wet verbetering hybride markt WGA). In november 2015 werd het wetsvoorstel ingediend en vorige week dinsdag op 17 maart 2016 tijdens een plenaire vergadering besproken. Vandaag heeft de stemming plaatsgevonden en is het een en ander aangenomen. Hiermee staat de route met betrekking tot samenvoeging van de WGA-flex en WGA-vast per 2017 nu definitief vast.

Het doel van minister Asscher is om de welbekende hybride WIA stelsel te voorzien van een stabilisatie en behelst onder andere de volgende aanpassingen:

  • Samenvoegen WGA-flex en WGA-vast tot één WGA premie;
  • Invoering publieke terugkeerpremie WGA op basis van de WGA lasten en de loonsom van twee jaar tevoren oftewel het zogenaamde T-2 systematiek;
  • Het inlooprisico blijft per 2017 voor de (middel)grote werkgever achter bij het UWV;
  • Bij terugkeer van privaat naar publiek blijft men 3 jaar bij het UWV alvorens men weer eigenrisicodrager voor de WGA zou kunnen worden.

Men verwacht dat door deze aanpassingen het speelveld tussen de verzekeraars en het UWV op gelijke kracht zal gaan toenemen. Minister Asscher heeft aangegeven de ontwikkelingen richting 2017 kritisch te blijven volgen en sluit eventuele toekomstige ingrepen daarmee niet uit.

Aan de slag!
Door aanname van de voorstellen zal een ieder die binnen het vakgebied eigenrisicodragen actief is aan de slag moet om werkgevers op een correcte manier te adviseren. Vóór 1 oktober 2016 moeten eigenrisicodragers voor de WGA via hun verzekeraar een nieuwe garantieverklaring hebben afgegeven ten behoeve van de Belastingdienst. Gebeurt dit niet dan valt men automatisch terug in het publieke bestel voor een periode van 3 jaar. Er valt dus genoeg te vertellen en de periode is bedrieglijk kort. Met name omdat de publieke parameters pas op 1 september bekend zullen worden gemaakt. Er wordt nog een poging door partijen zoals het Verbond van Verzekeraars ondernomen om de minister te bewegen betreffende periode te verlengen maar die kans van slagen acht ik persoonlijk zeer klein. Dus aan de slag om de werkgever van adequaat advies te voorzien en vergis je niet. Het is 1 oktober voor je het weet!

Moties
Tot slot zijn er nog twee interessante moties aangenomen die het vermelden meer dan waard zijn:

  1. Motie van het lid Schut-Welkzijn over het brengen van het IVA onder het hybride stelsel Er wordt verzocht een uitvoeringstoets te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het brengen van de IVA (inkomensvoorziening volledig en duurzaam arbeidsongeschikten) onder de hybride stelsel. Dit naar aanleiding van het afgegeven advies van Koninklijk Actuarieel Genootschap in januari 2015;

  2. Motie van het lid Schut-Welkzijn over continuering van de uitvoering van de re-integratie door verzekeraars Wanneer een werkgever failliet gaat en eigenrisicodrager voor de WGA is gaan de re-integratieverplichtingen over van de verzekeraar naar het UWV. Deze motie verzoekt de regering om in overleg te treden met verzekeraars, UWV en Belastingdienst met als doel dat de re-integratieverplichtingen door verzekeraars wordt voortgezet bij een faillissement.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Bijlagen:
BestandBeschrijvingDownloadsGemaakt
Bewaar het bestand 20160322_CC_WGA_definitief_2017.pdfRoute naar 2017: WGA updateRoute naar 2017: WGA update19622016-03-22 20:09

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.